Revolutionary Movement in India MCQ Question Answer In English

Revolutionary Movement in India MCQ Question Answer In English 

||Revolutionary Movement in India MCQ Question Answer In English||Revolutionary Movement in India  Question Answer In English||

Revolutionary Movement in India MCQ Question Answer In English


1. The Secret Society founded by V.D. Savarkar was 

(A) Yugantar Samiti

 (B) Anushilan Committee

 (C) Hindustan Republican Association

 (D) Abhinav Bharat 


 2. An anti-British outfit ‘Abhinav Bharat’ was founded by 

 (A) R.G. Bhandarkar

 (B) V.D. Savarkar 

 (C) S.R. Das

 (D) Sardar Bhagat Singh 


3. ‘Abhinava Bharat’ a secret society of revolutionaries was organised by 

(A) Khudiram Bose

 (B) V.D. Savarkar 

 (C) Prafulla Chaki 

 (D) Bhagat Singh


 4. The revolutionary association ‘Abhinav Bharat’ was set up in 1905 in 

(A) Odisha

 (B) Bengal

 (C) Uttar Pradesh

 (D) Maharashtra 


 5. Who among the following started the ‘Mitra Mela’ union? 

 (A) Shyamji Krishna Verma

 (B) Vinayak Damodar Savarkar 

 (C) Lala Hardayal

 (D) Sohan Singh Bhakana 


 6. In which year the Rashtriya Swayamsewak Sangh was founded by Hedgewar?

 (A) 1927

 (B) 1929

 (C) 1924 

(D) 1925 


 7. Yugantar Party was led by

(A) Jatindra Nath Mukherjee

 (B) Sachindra Nath Sanyal

 (C) Rasbehari Bose 

 (D) Subhash Chandra Bose


 8. Who had founded the ‘Anushilan Samiti’? 

 (A) P. Mitra

 (B) Varindra Ghosh

 (C) V.D. Savarkar 

 (D) Narendra Gosain 


 9. Activities of Barindra Ghosh had given birth of secret revolutionary organization named as 

(A) Anushilan Samiti

 (B) Swadeshi Bandhav Samiti 

 (C) Brati Samiti 

 (D) Sadhawa Samaj 


 10. Barindra Ghosh was associated

(A) Anushilan Samiti

 (B) Sadhawa Samaj

 (C) Abhinav Bharat 

 (D) Swadeshi Bandhav Samiti


 11. The ‘Anushilan Samiti’ was 

(A) dedicated to the upliftment of women

 (B) promoting widow remarriage

 (C) interested in labour welfare

 (D) a revolutionary organization 


 12. Barindra Ghosh was associated with which of the following? 

(A) Sadhana Samaj

 (B) Anushilan Samiti

 (C) Abhinav Bharat

 (D) Swadesh Bandhav Samiti


 13. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of Lokmanya during 

(A) Swadeshi Movement 

 (B) Revolutionary Movement

 (C) Home Rule Movement 

 (D) Quit India Movement 


 14. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in 

(A) Bombay-Karnataka

 (B) Punjab

 (C) East Bengal

 (D) The Madras Presidency 


 15. When did the attempt of murder of Kingsford was made at Muzaffarpur?

(A) 1908 

 (B) 1909

 (C) 1907 

 (D) 1911 


 16. Muzaffarpur Bombing Case (1908) is associated with 

 (A) Savarkar

 (B) Ajit Singh

 (C) Prafulla Chaki

 (D) Bipin Chandra Pal 


 17. Aurobindo Ghosh was brilliantly defended in the Alipore Conspiracy Case by

 (A) Chittaranjan Das

 (B) W.C. Banerjee 

 (C) Motilal Nehru

 (D) Tej Bahadur Sapru 


 18. Which of the following statement is true about the active revolutionary movement in India during the years of World War? 

(A) Chandra Shekhar Azad founded the Anushilan Samiti

 (B) Bhagat Singh was the founder of Naujawan Bharat Sabha

 (C) Prafulla Chaki established the Hindustan Republican Association 

 (D) Shachindra Nath Sanyal was the founder of Yugantar 


 19. Which year ‘Hindustan Republican Association’ was set up? 

(A) 1920

 (B) 1924

 (C) 1928

 (D) 1930


 20. The Hindustan Republican Association was founded at 

(A) Allahabad

 (B) Kanpur 

 (C) Lucknow 

(D) New Delhi 


 21. Who among the following was not the member of the Hindustan Republican Association (HRA)? 

 (A) Bhagat Singh

 (B) Chandra Shekhar Azad

 (C) Ram Prasad Bismil

 (D) Shiv Verma


 22. Who amongst the following revolutionaries refused to drink the given milk on the eve of his execution and said “Now, I shall take my mother’s milk only”? 

 (A) Rajguru

 (B) Ashfaquallah

 (C) Ram Prasad Bismil 

 (D) Bhagat Singh 


 23. Who penned the following lines? ‘Sarfaroshi ki tamanna ab hamare dil me hai dekna hai zor kitna baju-e-qatil me hai’. 

(A) Bismil

 (B) Rajguru

 (C) Bhagat Singh

 (D) Azad


 24. Who among the following hanged in Kakori conspiracy case by English Government? 

(A) Bhagat Singh

 (B) Ram Prasad Bismil

 (C) Chandra Shekhar Azad

 (D) Batukeshwar Dutt


 25. Kakori Conspiracy Case took place in the year

 (A) 1920 

(B) 1925 

 (C) 1930 

(D) 1935 


 26. Among the following revolutionaries not associated with Kakori Conspiracy. 

(A) Ram Prasad Bismil

 (B) Roshan Singh

 (C) Bhagat Singh

 (D) Ashfaqullah Khan


 27. Who among the following was not associated with the Kakori incident? 

 (A) Ram Prasad Bismil 

 (B) Surya Sen 

 (C) Rajendra Lahiri 

 (D) Ashfaqullah 


 28. Who among the following revolutionaries escaped from the Kakori case? 

(A) Schindra Nath Bakshi

 (B) Mukundi Lal 

 (C) Chandra Shekhar Azad

 (D) Mamathnath Gupta 


 29. Who among the following was Government advocate in Kakori Conspiracy Case? 

(A) Mohal Lal Saxena

 (B) Jagat Narain Mulla 

 (C) Krishna Bahadur 

 (D) Prabhat Chandra


 30. “Daro-deewar pe hasrat ki nazar karte hain, khush raho ahle-vatan ham to safar karte hain” was said by 

 (A) Ashfaqullah Khan

 (B) Bahadur Shah Zafar

 (C) Ram Prasad Bismil

 (D) Wazid Ali Shah 


||Revolutionary Movement in India MCQ Question Answer In English||Revolutionary Movement in India  Question Answer In English||


 31. Hindustan Socialist Republican Army was formed by 

 (A) Subhash Chandra Bose

 (B) Ras Bihari Bose 

 (C) Chandra Shekhar Azad

 (D) Sardar Bhagat Singh


 32. ‘Hindustan Socialist Republican Army’ was founded in the year

 (A) 1919 

(B) 1927 

 (C) 1916

 (D) 1928


 33. One of the founder leaders of Hindustan Socialist Republican Army was 

 (A) B.R. Ambedkar

 (B) Bhagat Singh 

 (C) Subhash Chandra Bose 

 (D) Jai Prakash Narayan


 34. Who among the following changed the name of Hindustan Republic Association established by Sachindra Nath Sanyal to Hindustan Socialist Republican Association? 

(A) Rasbihari Bose

 (B) Batukeshwar Dutt

 (C) Sardar Bhagat Singh 

 (D) Chandra Shekhar Azad


 35. In the year 1928, where Hindustan Socialist Republic Association was established. 

(A) In Kanpur

 (B) In Delhi 

 (C) In Allahabad 

 (D) In Lahore


 36. How revolutionary Chandra Shekhar Azad was killed by the Britishers? 

 (A) By Hanging 

 (B) By Stabbing

 (C) By bullets in the encounter

 (D) By putting down Army Jeep 


 37. Who gave the ‘Inquilab Zindabad’ slogan? 

 (A) Iqbal 

 (B) M.K. Gandhi

 (C) Bhagat Singh 

 (D) S.C. Bose


 38. The slogan ‘Long Live Revolution’ is associated with

 (A) Chandra Shekhar Azad

 (B) Ram Prasad Bismil 

 (C) Sardar Bhagat Singh

 (D) Lala Hardayal 


 39. Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev were executed on 

(A) 23 March, 1931

 (B) 23 March, 1932

 (C) 23 March, 1933 

 (D) 23 March, 1934 



40. Bhagat Singh threw a bomb in Central Assembly alongwith

 (A) Chandra Shekhar Azad

 (B) Sukhdev

 (C) Batukeshwar Dutt

 (D) Rajguru 


 41. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were sentenced to death in 

 (A) Alipur conspiracy case

 (B) Lahore conspiracy case 

 (C) Kakori conspiracy case 

 (D) Kanpur conspiracy case


 42. Bhagat Singh was executed alongwith two of his comrades, on 23rd March of 1931. Who were those two? 

(A) Rajguru and Sukhdev

 (B) Sukhdev and B.K. Dutt

 (C) Rajguru and B.K. Dutt 

 (D) Chandra Shekhar Azad and Sukhdev 


 43. Bhagat Singh’s memorial is situated at 

(A) Ferozpur 

(B) Amritsar 

 (C) Ludhiana 

(D) Gurudaspur


 44. Which of the following revolutionary was not hanged for Lahore conspiracy? 

 (A) Batukeshwar Dutt

 (B) Sukhdev

 (C) Sardar Bhagat Singh

 (D) Rajguru 


 45. Name the first recorded Muslim who was hanged for Indian freedom. 

 (A) Mohammad Ali

 (B) Shaukat Ali

 (C) Ashfaqullah Khan

 (D) Azizuddin 


 46. Which of the following trials attracted world-wide publicity and drew sympathetic comments from Albert Einstein, H.G. Wells, Harold Laski and Roosevelt in favour of the convicts? 

 (A) INA trial 

 (B) Lahore conspiracy case

 (C) Meerut conspiracy case 

 (D) None of the above 


 47. Which one of the following pairs is not correctly matched? 

 (A) Howrah Conspiracy Case - 1910 

 (B) Victoria Conspiracy Case - 1914

 (C) Lahore Conspiracy Case - 1916 and 1930 

 (D) Kakori Conspiracy Case - 1924 


 48. Muzaffar Ahmad, S.A. Dange, Shaukat Usmani and Nalini Gupta were jailed for which conspiracy? 

(A) Kakori train heist

 (B) Chattagaon Armoury raid

 (C) Meerut conspiracy case 

 (D) Kanpur Bolshevik conspiracy case


 49. Who among the following organized the famous Chattagaon armoury raid? 

 (A) Laxmi Sehgal 

 (B) Surya Sen 

 (C) Batukeshwar Dutt 

 (D) J.M. Sengupta 


 50. Martyr of least age in the war of Independence was 

(A) Sukhdev 

 (B) Ashfaqullah Khan

 (C) Khudiram Bose 

 (D) Hemu Kalani


 51. On what charge was Jatin Das arrested? 

(A) Meerut Conspiracy 

 (B) Peshawar Conspiracy 

 (C) Lahore Conspiracy 

 (D) Chattagaon Armed Dacoity


 52. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was [

(A) Bhagat Singh

 (B) Bipin Chandra Pal

 (C) Jatin Das

 (D) S.C. Bose


 53. Under whose chairmanship a committee was formed to defend the accused in Kakori Case? 

(A) Acharya Narendra Dev

 (B) Govind Ballabh Pant 

 (C) Chandrabhanu Gupta 

 (D) Motilal Nehru 


 54. Who propounded the doctrine of ‘Passive Resistance’? 

(A) Mahatma Gandhi

 (B) Bipin Chandra Pal

 (C) Bal Gangadhar Tilak

 (D) Aurobindo Ghosh


 55. Which of the following revolutionary was hanged at the Gorakhpur Jail? 

(A) Ram Prasad Bismil

 (B) Rajendra Lahiri

 (C) Roshan Singh

 (D) Ashfaqullah Khan


 56. Which one of the following was an extremist? 

(A) Feroz Shah Mehta 

 (B) Gopal Krishna Gokhale

 (C) Bipin Chandra Pal 

 (D) None of the above 


 57. Who among the following female revolutionary fired at the English Governor (Chancellor) while receiving her degree at the convocation? 

 (A) Shanti Ghosh

 (B) Suniti Chaudhary

 (C) Bina Das

 (D) Kalpana Dutta (Joshi)


 58. Who said, “criticism and independent thought are the two characteristics of a revolutionary”? 

 (A) Bhagat Singh

 (B) Ram Prasad Bismil

 (C) Sachindra Nath Sanyal

 (D) Bhagwati Charan Vohra 


 59. Which amongst the following statements is/are true about V.D. Savarkar?

 1. He founded Abhinav Bharat - A revolutionary organization.

 2. In order to inspire Indian nationalist, he wrote the biography of Mazzini.

 3. He also authored ‘The Indian War of Independence-1857’ which provides a nationalist view of revolt of 1857. 

 4. He jumped into the sea from the sailing ship in order to escape British captivity. 

 Choose the correct answer. 

(A) 1, 2, 3 and 4

 (B) Only 3 and 4

 (C) Only 1, 3 and 4

 (D) Only 1 and 4


 60. Who among the following threw a bomb in the Central Legislative Assembly on April 8, 1929 to make the deaf British Government hear?

 1. Bhagat Singh

 2. Sukhdev

 3. Rajguru 

 4. Batukeshwar Dutt

 Select the answer from the code given below. 

Code 

 (A) 1 and 2

 (B) 2 and 3

 (C) 1 and 3

 (D) 1 and 4 


 61. Lahore conspiracy case resulted in the hanging of 

 1. Ram Prasad Bismil 

 2. Roshan Singh 

 3. Bhagat Singh 

 4. Sukhdev 

 5. Rajguru 

 Select the correct answer from the code given below. 

Code

 (A) 1 and 2 

(B) 1, 2 and 4 

 (C) 2, 3 and 4 

(D) 3, 4 and 5 


 62. Given below is a list of some cases. Select their correct chronological order by using the codes given at the end. 

1. Lahore case

 2. Kakori case

 3. Meerut case

 4. Kanpur case

 Code

 (A) 1, 3, 2 and 4

 (B) 2, 4, 3 and 1

 (C) 1, 4, 2 and 3

 (D) 1, 4, 3 and 2


 63. Given below is a list of organizations. Select those engaged in revolutionary activities, using the codes given below the lists. 

 1. Abhinav Bharat 

 2. Anushilan Samiti 

 3. New Nationalist Party

 4. Indian Patriot Association 

 Code 

 (A) 1, 2 and 3

 (B) 1 and 2

 (C) 2, 3 and 4 

(D) 1, 2 and 4 


 64. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below. 

 1. Subhash Chandra Bose formed the Forward Block.

 2. Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association. 

 Code

 (A) Only 1 is correct 

 (B) Only 2 is correct

 (C) Both 1 and 2 are correct

 (D) None of the above 


 65. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I 

 (a) Abhinav Bharat Society

 (b) Anushilan Samiti

 (c) Gadar Party

 (d) Swaraj Party


 List-II 

 1. Sri Aurobindo Ghosh 

 2. Lala Hardayal 

 3. C.R. Das 

 4. V.D. Savarkar 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 4 1 3 2 

 (B) 1 4 3 2

 (C) 1 4 2 3 

 (D) 4 1 2 3


 66. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Organizations) 

 (a) Abhinav Bharat

 (b) Mitra Mela

 (c) Indian Republican Army

 (d) Hindustan Republic Association 


 List-II (Founders)

 1. V.D. Savarkar

 2. G.D. Savarkar

 3. S.N. Sanyal

 4. S. Sen 


 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 2 3 1 4 

 (C) 4 2 3 1

 (D) 2 1 4 3 


 67. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I 

 (a) Chattagoan Armoury Raid

 (b) Kakori Conspiracy 

 (c) Lahore Conspiracy 

 (d) Ghadar Party 


 List-II 

 1. Lala Hardayal 

 2. Jatin Das

 3. Surya Sen 

 4. Ram Prasad Bismil 

 5. Vasudeo Phadke 


 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 3 4 1 5

 (B) 4 3 2 5 

 (C) 3 4 2 1 

 (D) 2 4 3 1


 68. Match the following on the basis of the end of lives of the following revolutionaries. 

List-I 

 (a) Jatin Das

 (b) Chandra Shekhar Azad

 (c) Bhagat Singh 

 (d) Kalpana Dutt 


 List-II 

 1. During life imprisonment

 2. Hunger strike 

 3. During encounter

 4. Hanged 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 3 2 4 1

 (B) 2 3 4 1

 (C) 2 3 1 4

 (D) 3 4 1 2 


 69. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

List-I 

 (a) Chattagaon Armoury Raid 

 (b) Abhinav Bharat 

 (c) Anushilan Samiti

 (d) Kuka Movement


 List-II 

 1. Kalpana Dutt

 2. Guru Ram Singh

 3. Vinayak Damodar Savarkar

 4. Aurobindo Ghosh 


 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 3 4 2 

 (B) 1 3 2 4

 (C) 3 1 2 4

 (D) 3 1 4 2 


 70. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.

 List-I (Associations)

 (a) Revolt group

 (b) Hindustan Republican Association

 (c) Hindustan Socialist Republican Association

 (d) Punjab Naujawan Bharat Sabha


 List-II (Founders)

 1. Ram Prasad Bismil

 2. Chandra Shekhar Azad 

 3. Lala Lajpat Rai 

 4. Bhagat Singh 

 5. Surya Sen 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 3 4 5

 (B) 3 4 2 1

 (C) 4 5 2 3

 (D) 5 1 2 4 

||Revolutionary Movement in India MCQ Question Answer In English||Revolutionary Movement in India  Question Answer In English||


 Answer Sheet 1. (D) 2. (B) 3. (B) 4. (D) 5. (B) 6. (D) 7. (A) 8. (A) 9. (A) 10. (A) 11. (D) 12. (B) 13. (B) 14. (C) 15. (A) 16. (C) 17. (A) 18. (B) 19. (B) 20. (B) 21. (D) 22. (C) 23. (A) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (B) 28. (C) 29. (B) 30. (D) 31. (C) 32. (D) 33. (B) 34. (D) 35. (B) 36. (C) 37. (C) 38. (C) 39. (A) 40. (C) 41. (B) 42. (A) 43. (A) 44. (A) 45. (C) 46. (C) 47. (D) 48. (D) 49. (B) 50. (C) 51. (C) 52. (C) 53. (B) 54. (D) 55. (A) 56. (C) 57. (C) 58. (A) 59. (A) 60. (D) 61. (D) 62. (C) 63. (B) 64. (C) 65. (D) 66. (D) 67. (C) 68. (B) 69. (A) 70. (D)


Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area