Round Table Conference MCQ Question Answer In English

Round Table Conference MCQ Question Answer In English

||Round Table Conference MCQ Question Answer||Round Table Conference  Question Answer In English||

Round Table Conference MCQ Question Answer In English


1. Who represented Indian Christians in first Round Table Conference held in London? 

(A) Rao Bahadur Srinivas

 (B) Sir Akbar Haidari 

 (C) Sir A.P. Patro 

 (D) K.T. Paul 


 2. When was the First Round Table Conference of Indian leaders summoned in London by British Government? 

 (A) 1931

 (B) 1929

 (C) 1930

 (D) 1932 


3. Which of the following Indian leaders attended the First Round Table Conference in London? 

(A) Maulana Mohammad Ali 

 (B) Maulana Abul Kalam Azad 

 (C) Mahatma Gandhi

 (D) Pt. Jawaharlal Nehru 


 4. Which one of the following is not true about the First Round Table Conference? 

 (A) It was held in 1930 

 (B) It was to discuss the Report of the Simon Commission 

 (C) It was held in London 

 (D) It was attended by the Congress delegation 


 5. Who among the following had not participated in the Second Round Table Conference? 

 (A) Mahadev Desai

 (B) Pyarelal Nayyar 

 (C) Madan Mohan Malviya

 (D) Jawaharlal Nehru 


 6. Who represented Congress in Second Round Table Conference? 

 (A) Jawaharlal Nehru

 (B) Motilal Nehru 

 (C) Abul Kalam Azad

 (D) Mahatma Gandhi

 

7. At which one of the following Round Table Conferences held in London was Mahatma Gandhi present? 

(A) First 

(B) Second

 (C) Third

 (D) None of these

 

8. Which of the following Round Table Conference was attended by Gandhiji? 

(A) Only First

 (B) Only Second 

 (C) Only Third 

 (D) First and Third both 


 9. Mahatma Gandhi, when visited London to participate in the Second Round Table Conference, stayed at 

(A) St. James Palace

 (B) Kingsley Hall 

 (C) India House 

 (D) None of the above 


 10. Mahatma Gandhi left Bombay for London to participate in the Second Round Table Conference as a Congress representative in the Ship known as

 (A) S.S. Rajputana

 (B) S.S. Viceroy of India

 (C) S.S. Mooltan

 (D) S.S. Conte Rosso 


||Round Table Conference MCQ Question Answer||Round Table Conference  Question Answer In English||


 11. In which of the following Round Table Conference, the representative of the Indian National Congress participated for the first time? 

 (A) First Round Table Conference

 (B) Second Round Table Conference 

 (C) Third Round Table Conference

 (D) None of the above


 12. Mahatma Gandhi returned to India in December, 1931 empty-handed from

 (A) London 

(B) Moscow

 (C) Washington 

(D) Tokyo 


 13. On which issue did the Second Round Table Conference fail? 

 (A) Communal Delegations

 (B) Granting Dominion Status 

 (C) The date of transfer of ruling power

 (D) Postponement of Civil Disobedience Movement 


 14. What was the name of Indian who participated in all three Round Table Conferences? 

 (A) B.R. Ambedkar 

 (B) Mahatma Gandhi 

 (C) Mohammad Ali Jinnah

 (D) Tej Bahadur Sapru


 15. Which one of the following Round Table Conferences was represented by Indian National Congress? 

(A) First Round Table Conference 

 (B) Second Round Table Conference 

 (C) Third Round Table Conference 

 (D) None of the above 


 16. Which Round Table Conference held in 1932? 

 (A) First 

(B) Second 

 (C) Third 

(D) Fourth 


 17. The meeting of Indian and British political leaders during 1930-32 in London has often been referred to as the First, Second and Third Round Table Conferences. It would be incorrect to refer to them as such because 

(A) The Indian National Congress did not take part in two of them

 (B) Indian parties other than the Indian National Congress participating in the Conference represented sectional interests and not the whole of India 

 (C) The British Labour Party had withdrawn from the Conference there making the proceeding of the Conference partisan

 (D) It was an instance of a Conference held in three sessions and not that of three separate, conference 


 18. Which of the following leaders participated in 2nd Round Table Conference?

 1. Mahatma Gandhi 

 2. Sarojini Naidu 

 3. Madan Mohan Malviya 

 4. Maulana Azad 

 Select correct answer using code given below. 

 Code

 (A) 1 and 2

 (B) 1 and 3

 (C) 1, 2 and 3

 (D) 1, 3 and 4 



 19. Consider the following statements.

 1. In the First Round Table Conference, Dr. Ambedkar demanded separate electorates for the depressed classes. 

 2. In the Poona Pact, special provisions for representation of the depressed people in the local bodies and civil services were made.

 3. The Indian National Congress did not take part in the Third Round Table Conference. 

 Which of the statements given above is/are correct? 

(A) 1 and 2

 (B) 2 and 3

 (C) 1 and 3

 (D) 1, 2 and 3

 

20. Consider the following statements.

 Assertion (A): Jawaharlal Nehru represented the Indian National Congress in the Second Round Table Conference (1932). 

 Reason (R): It was implicit in the Gandhi-Irwin Pact (1931) that the Indian National Congress will participate in the Second Round Table Conference (1931). Choose the correct answer from the code given below. 

 (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

 (C) (A) is true, but (R) is false 

 (D) (A) is false, but (R) is true 

||Round Table Conference MCQ Question Answer||Round Table Conference  Question Answer In English||

Answer Sheet 1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (D) 5. (D) 6. (D) 7. (B) 8. (B) 9. (B) 10. (A) 11. (B) 12. (A) 13. (A) 14. (A) 15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (C) 19. (D) 20. (D)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area