Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ Question Answer In English

Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ Question Answer In English 

||Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ Question Answer In English||Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj  Question Answer In English||

Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ Question Answer In English


1. Netaji Subhash Chandra Bose was born in the city of 

(A) Cuttack

 (B) Calcutta

 (C) Midnapore

 (D) Murshidabad 


 2. Which party was founded by Subhash Chandra Bose in the year 1939 after he broke away from the Congress? 

(A) Indian Freedom Party

 (B) Azad Hind Fauj

 (C) Revolutionay Front

 (D) Forward Bloc 


 3. Subhash Chandra Bose had founded ‘Forward Bloc’ in the year

 (A) 1936 A.D.

 (B) 1937 A.D. 

 (C) 1938 A.D.

 (D) 1939 A.D. 


 4. Who formed the Forward Bloc? 

(A) Subhash Chandra Bose

 (B) Rajendra Prasad

 (C) Bhagat Singh 

 (D) B.R. Ambedkar 


 5. Who joined Subhash Chandra Bose to found All India Forward Bloc and actively associated with the I.N.A. movement? 

 (A) Jai Prakash Narayan

 (B) Baikunth Shukla

 (C) Sheel Bhadra Yajee 

 (D) Ram Narain Prasad 


 6. The result of whose brain is I.N.A. and who founded it? 

 (A) Subhash Chandra Bose 

 (B) Mohan Singh 

 (C) Chandra Shekhar Azad

 (D) Bhagat Singh 


 7. I.N.A. was brain child of 

 1. Gyani Pritam Singh 

 2. Mohan Singh

 3. Subhash Chandra Bose

 4. Major Iwaichi Fujiwara 

 Select correct answer by using code given below. 

(A) 1 and 2

 (B) 2 and 3 

 (C) 1 and 3

 (D) 1 and 4 


 8. Who suggested the idea of the Indian National Army?

(A) Mohan Singh

 (B) Niranjan Singh Gill

 (C) Shahnawaz

 (D) Subhash Chandra Bose

 

9. In which year was the Indian National Army founded? 

(A) 1940

 (B) 1941 

 (C) 1942

 (D) 1943 


 10. The first commander of ‘Azad Hind Fauj’ was 

 (A) Mohan Singh 

 (B) Pritam Singh 

 (C) Subhash Chandra Bose 

 (D) Shahnawaz Khan 


 11. Organisation of Azad Hind Fauj was declared on 

 (A) 26th January, 1930

 (B) 8th August, 1942

 (C) 21st October, 1943

 (D) 18th February, 1946 


 12. Subhash Chandra Bose announced the establishment of Provisional Government of Free India on 

(A) 21st October, 1943

 (B) 22nd October, 1943

 (C) 23rd October, 1943 

 (D) 24th October, 1943


 13. Where was Azad Hind Fauj set up in 1943? 

 (A) Japan 

(B) Burma

 (C) Singapore

 (D) Malaya 


 14. Which Indian revolutionary helped Subhash Chandra Bose in the establishment of Azad Hind Fauj? 

(A) Batukeshwar Dutt

 (B) Ras Behari Bose 

 (C) Ram Prasad Bismil 

 (D) Suryasen 


 15. The head office of ‘Azad Hind Fauj’ is situated at 

(A) Tokyo

 (B) Rangoon 

 (C) Berlin 

(D) Delhi 


||Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ Question Answer In English||Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj  Question Answer In English||



 16. Who said, ‘Tum Mujhe Khoon Do, Mai Tumhe Azadi Dunga’? 

 (A) Mahatma Gandhi

 (B) Bal Gangadhar Tilak

 (C) Subhash Chandra Bose

 (D) Bhagat Singh 


 17. During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called ‘Free Indian Legion’? 

 (A) Lala Hardayal 

 (B) Rash Behari Bose 

 (C) Subhash Chandra Bose

 (D) V.D. Savarkar 


 18. Who among the following established Rani Laxmibai Regiment? 

 (A) Rash Behari Bose

 (B) Vallabhbhai Patel

 (C) Lakshmi Swaminathan

 (D) Subhash Chandra Bose 


 19. Who among the following called Subhash Chandra Bose as ‘Desh Nayak’? 

(A) Mahatma Gandhi 

 (B) Ram Manohar Lohia

 (C) Rabindranath Tagore

 (D) Sardar Vallabhbhai Patel 


 20. Who gave the slogan ‘Jai Hind’? 

 (A) J.L. Nehru 

 (B) S.C. Bose 

 (C) Bhagat Singh

 (D) B.G. Tilak 


 21. The ‘Azad Hind Fauj Day’ was observed on 

 (A) 12th November, 1945

 (B) 11th November, 1945

 (C) 5th November, 1945 

 (D) 10th November, 1945 


 22. Which soldier of Azad Hind Fauj was sentenced to seven years imprisonment? 

(A) Aruna Asaf Ali

 (B) Shahnawaz

 (C) Rashid Ali 

 (D) Rash Behari Bose


23. Who among the following officers of Azad Hind Fauj did not face famous Red Fort trials? 

 (A) Gurdayal Singh

 (B) Prem Sehgal 

 (C) Mohan Singh

 (D) Shahnawaz 


 24. Who among the following had headed the group of advocates to argue the case on behalf of The Indian National Army in 1945 in the Red Fort trials? 

 (A) Bhulabhai Desai

 (B) Kailash Nath Katju

 (C) Sir Tej Bahadur Sapru

 (D) Jawaharlal Nehru


 25. The famous I.N.A. trials took place in the Red Fort, Delhi in 

 (A) 1945

 (B) 1946

 (C) 1944

 (D) 1947 


 26. Who among the following has pleaded on the side of the Indian National Army officers in their Red Fort trial? 

 (A) C.R. Das 

 (B) Motilal Nehru

 (C) M.A. Jinnah 

 (D) Sir T.B. Sapru

 

27. Who among the following had not advocated in INA Red Fort Trial in 1945? 

 (A) Bhulabhai Desai

 (B) Pandit Jawaharlal Nehru

 (C) Sardar Vallabhbhai Patel

 (D) Dr. Kailash Nath Katju 


 28. At the Congress Working Committee meeting at Allahabad (April-May, 1947), who of the following members was able to secure a majority for his plan of a Guerilla War against the Japanese due to India’s unequivocal stand against Nazism, Fascism and imperialism? [46th BPSC (Pre) 2004] 

 (A) Subhash Chandra Bose 

(B) Sarojini Naidu

 (C) Maulana Azad

 (D) Jawaharlal Nehru 

||Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj MCQ Question Answer In English||Subhash Chandra Bose and Azad Hind Fauj  Question Answer In English||

Answer Sheet 1. (A) 2. (D) 3. (D) 4. (A) 5. (C) 6. (B) 7. (D) 8. (A) 9. (C) 10. (A) 11. (C) 12. (A) 13. (D) 14. (B) 15. (B) 16. (C) 17. (C) 18. (D) 19. (C) 20. (B) 21. (A) 22. (C) 23. (C) 24. (A) 25. (A) 26. (D) 27. (C) 28. (D)

Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group



Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area