Tripuri Crisis of Congress (1939) MCQ Question Answer In English

Tripuri Crisis of Congress (1939) MCQ Question Answer In English

||Tripuri Crisis of Congress (1939) MCQ Question Answer In English||Tripuri Crisis of Congress (1939) Question Answer In English||

Tripuri Crisis of Congress (1939) MCQ Question Answer In English


1. Who of the following presided over the Haripura Session of the Indian National Congress? 

 (A) C.R. Das

 (B) J.B. Kriplani

 (C) S.C. Bose 

 (D) J.L. Nehru 


 2. ‘Haripura’ where annual session of Indian National Congress was held under the Presidentship of Subhash Chandra Bose in 1938 is situated in the State of 

(A) Gujarat

 (B) Madhya Pradesh

 (C) Maharashtra

 (D) Rajasthan 


3. The object of the Butler Committee of 1927 was to 

(A) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments 

 (B) Define the powers of the Secretary of State for India

 (C) Impose censorship on national press

 (D) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States 


 4. Who was elected the President of Indian National Congress in 1938? 

 (A) Abul Kalam Azad

 (B) Subhash Chandra Bose

 (C) Pattabhi Sitaramaiya

 (D) J.B. Kriplani


 5. Subhash Chandra Bose was chosen President of Congress in Tripuri Session of Indian National Congress in the year 1939. Where is Tripuri?

(A) Calcutta

 (B) Pune

 (C) Jabalpur 

 (D) Ahmedabad

 

6. In which of the following session of Indian National Congress, Subhash Chandra Bose was elected as President for the second time? 

 (A) Haripura Session 

 (B) Madras Session

 (C) Tripuri Session

 (D) Calcutta Session 


 7. Netaji Subhash Chandra Bose became the President of Indian National Congress by defeating which leader? 

 (A) Sardar Vallabhbhai Patel 

 (B) J.L. Nehru 

 (C) Maulana Abul Kalam Azad

 (D) P. Sitaramaiya 


 8. Subhash Chandra Bose defeated Pattabhi Sitaramaiya and became President of Indian National Congress at 

(A) Haripura Session, 1938

 (B) Tripuri Session, 1939

 (C) Lahore Session, 1929

 (D) Madras Session, 1927

 ||Tripuri Crisis of Congress (1939) MCQ Question Answer In English||Tripuri Crisis of Congress (1939) Question Answer In English||


9. Who became the President of the Indian National Congress after the resignation of Subhash Chandra Bose? 

 (A) Maulana Abul Kalam Azad

 (B) Pattabhi Sitaramaiya 

 (C) Rajendra Prasad

 (D) Sardar Patel


 

10. The whole dispute between Subhash Chandra Bose and right wing, after the Tripuri Session of Congress, centred round to the question of 

 (A) Formation of Congress Working Committee

 (B) Policy towards princely States

 (C) Attitude towards Central Government

 (D) Double membership of Congress Socialist Party members 


 11. Which Indian nationalist leader looked upon a war between Germany and Britain as a godsent opportunity which would enable Indians to exploit the situation to their advantage? 

 (A) C. Rajagopalachari

 (B) M.A. Jinnah 

 (C) Subhash Chandra Bose

 (D) Jawaharlal Nehru 

||Tripuri Crisis of Congress (1939) MCQ Question Answer In English||Tripuri Crisis of Congress (1939) Question Answer In English||

Answer Sheet 1. (C) 2. (A) 3. (D) 4. (B) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (C) 10. (A) 11. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area