Universe MCQ Questions and answers In English

 Universe MCQ Questions and answers In English

||Universe MCQ Questions and answers||Universe  Questions and answers||

Universe MCQ Questions and answers In English


1. Time taken by the Sun to revolve around the centre of our galaxy is

(A) 2.5 crore years

 (B) 10 crore years

 (C) 25 crore years 

(D) 50 crore years 


2. The colour of star indicates its 

(A) Distance from Sun

 (B) Lighting or glow

 (C) Distance from Earth

 (D) Temperature


 3. ‘Big Bang theory’ is related to 

 (A) Continental Drifts 

(B) Origin of the Universe

 (C) Origin of the Himalayas 

(D) Eruption of Volcanoes 


4. The milky way is classified as 

 (A) Spiral Galaxy

 (B) Electrical Galaxy

 (C) Irregular Galaxy

 (D) Round Galaxy 


5. The limit beyond which stars suffer internal collapse is called 

(A) Chandrashekhar limit 

(B) Eddington limit 

(C) Hoyle limit

 (D) Fowler limit 


6. Which is a celestial phenomenon occuring due to stars? 

(A) Ozone hole

 (B) Black hole 

(C) Rainbow 

(D) Comet 


7. The ‘Black Hole’ theory was propounded by 

(A) C.V. Raman

 (B) H.J. Bhabha 

(C) S. Chandrashekhar

 (D) Hargovind Khurana


 8. A ‘black hole’ is a body in space which does not allow any type of radiation to come out. This property is due to its 

(A) Very small size

 (B) Very large size

 (C) High density

 (D) Very low density


 9. The terms ‘Event Horizon’, ‘Singularity’, ‘String Theory’ and ‘Standard Model’ are sometimes seen in the news in the context of 

 (A) Observation and understanding of the Universe

 (B) Study of the solar and the lunar eclipses

 (C) Placing satellites in the orbit of the Earth 

(D) Origin and evolution of living organisms on the Earth 


10. ‘Super Nova’ is 

(A) An asteroid 

(B) A black hole 

(C) A comet 

(D) A dyning star 


11. How many constellations are in our Space? 

(A) 87 

(B) 88

 (C) 89

 (D) 90


 12. Which one of the following is not an Astronomical object? 

(A) Pulsar

 (B) Brittle star

 (C) Black hole

 (D) Quasar 


13. A group of stars arranged in a particular shape, is called 

 (A) Milky Way

 (B) Constellation

 (C) Andromeda

 (D) Solar system


 14. Hubble space telescope has captured, for the first time, detailed image of surface of a distant star. Name of the star 

(A) Virgo 

(B) 70 Virgins

 (C) Betelgeuse (

D) Big Dipper 


15. ‘Light Year’ is the unit of 

(A) Time

 (B) Distance

 (C) Luminosity

 (D) None of these


 16. Which one of the following is not a natural unit of time? 

 (A) Tropical year 

(B) Lunar month 

(C) Standard time

 (D) Day 


17. The unit of measuring distance between the stars is known as 

 (A) Stellar mile

 (B) Cosmic km.

 (C) Galectic unit 

(D) Light year


 18. If the stars are seen to rise perpendicular to the horizon by an observer, he is located on the 

(A) Equator 

(B) Tropic of Cancer

 (C) South Pole 

(D) North Pole 


19. A person stood alone in a desert on a dark night and wanted to reach his village which was situated 5 km East of the point where he was standing. He had no instrument to find the direction but he located the pole star. The most convenient way now to reach his village is to walk in the 

 (A) Direction facing the pole star 

(B) Direction opposite to the pole star

 (C) Direction keeping the pole star to his left 

(D) Direction keeping the pole star to his right 


20. The group of stars that indicate the direction of pole, is 

(A) Saptarishi

 (B) Mrig

 (C) Scorpio 

(D) Taurus 


21. Which one of the following is not related to space terminology? 

 (A) Telemetering

 (B) Weightlessness 

(C) Cislunar 

(D) Byte 


22. The scientist who first discovered that the Earth revolves round the Sun was 

 (A) Newton

 (B) Dalton 

(C) Copernicus 

(D) Einstein 


23. Which one of the following statements is correct with reference to our solar system? 

(A) The Earth is the densest of all the planets in our solar system 

(B) The predominant element in the composition of Earth is silicon

 (C) The Sun contains 75 percent of the mass of the solar system 

(D) The diameter of the Sun is 190 times that of the Earth 


24. Which of the following does not belong to the solar system? 

 (A) Asteroids

 (B) Comets

 (C) Planets 

(D) Nebula 


25. Who first propounded that the Sun is the centre of our Solar system and the Earth revolves around it? 

 (A) Newton

 (B) Galileo

 (C) Panini

 (D) Copernicus


 26. The number of planet in solar system is 

 (A) 7 

(B) 8 

(C) 12

 (D) 21 


27. Which of the given two planets are between Mars and Uranus in order of distance from Sun? 

(A) Earth and Jupiter

 (B) Jupiter and Saturn 

(C) Saturn and Earth

 (D) Saturn and Neptune 


28. The planets between Earth and Sun are 

(A) Mars and Mercury 

(B) Mars and Venus

 (C) Mercury and Venus

 (D) Jupiter and Saturn 


29. The Earth is located between 

 (A) Venus and Mars 

(B) Mars and Jupiter 

(C) Venus and Jupiter 

(D) Mercury and Venus 


30. Which is true about Planets? 

(A) Planets are non-luminous bodies and don’t shine

 (B) Planets shine though they are non-luminous bodies

 (C) Planets do not shine though they are luminous body

 (D) Planets are luminous body and also shine 


31. The planet nearest to the Sun is 

 (A) Mercury

 (B) Earth

 (C) Venus 

(D) Pluto 


32. Which of the following pairs is not properly matched? 

 (A) The largest planet of the Solar System - Jupiter

 (B) The smallest planet of the Solar System - Mercury

 (C) The brightest planet of the Solar System - Venus

 (D) The slowest moving planet of Solar System - Mars 


33. Hydrogen, Helium and Methane are the main gases present on

 (A) Uranus, Neptune and Mars

 (B) Jupiter, Saturn and Mars

 (C) Uranus, Neptune and Venus

 (D) Mars and Venus 


34. Which of the following is not a planet of Solar System? 

(A) Mercury

 (B) Florida 

(C) Venus 

(D) Saturn 


35. The term ‘Goldilocks Zone’ is often seen in the news in the context of 

 (A) The limits of habitable zone above the surface of the Earth

 (B) Regions inside the Earth where shale gas is available

 (C) Search for the Earth-like planets in outer space

 (D) Search for meteorites containing precious metals 


36. Diamond Ring is a phenomenon observed 

 (A) At the start of a total solar eclipse

 (B) At the end of a total solar eclipse

 (C) Only along the peripheral regions of the totality trail 

(D) Only in the central regions of the totality trail 


37. Solar eclipse occurs on

 (A) Quarter Moon day

 (B) New Moon day

 (C) Any day 

(D) Full Moon day (Poornima) 


38. The substances present at the centre of the Sun are in

(A) Solid, liquid and gaseous states

 (B) Liquid state only

 (C) The form of Gas and Plasma

 (D) Both liquid and gaseous state


 39. Solar energy is due to 

(A) Ionization 

(B) Nuclear Fusion

 (C) Nuclear Fission

 (D) Oxidation 


||Universe MCQ Questions and answers||Universe  Questions and answers||



40. Every Solar eclipse occurs on

 (A) Poornima only

 (B) Amavasya only

 (C) Both (A) and (B) 

(D) Neither (A) nor (B) 


41. When does Solar eclipse occur? 

 (A) When Sun comes between the Earth and the Moon

 (B) When Earth comes between Sun and Moon 

(C) When Moon comes between Earth and Sun

 (D) None of the above 


42. The Solar Eclipse achieves totality only in limited geographical regions because 

 (A) The size of the shadow of the Moon on the Earth is small as compared to cross-section of Earth 

(B) The Earth is not a smooth flat surface, but has elevations and depressions

 (C) The trajectories of the Earth around the Sun and Moon around the Earth are not perfect circles

 (D) Sun rays can reach most of the peripheral regions of the shadow of the Moon due to atmosphere refraction 


 43. Sun’s halo is produced by the refraction of light in 

 (A) Water vapour in stratus clouds

 (B) Ice crystals in Cirro-Cumulus clouds

 (C) Ice crystals in Cirrus clouds 

(D) Dust particles in Stratus clouds 


44. One Astronomical unit is average distance 

(A) Between Earth and Sun

 (B) Between Earth and Moon

 (C) Between Jupiter and Sun 

(D) Between Neptune and Sun 


45. The average or mean distance between Earth and Sun is 

 (A) 70 × 105 km 

(B) 100 × 105 km 

(C) 110 × 106 km 

(D) 150 × 106 km


 46. The distance between Earth and the Sun is 

 (A) 107.7 million km

 (B) 142.7 million km

 (C) 146.6 million km 

(D) 149.6 million km


 47. The Earth is nearest to the Sun on 

 (A) 3rd January 

(B) 4th July 

(C) 22nd March

 (D) 21st September 


48. Size of the Sun is how many times bigger than that of the Earth? 

(A) 124 times 

(B) 100 times 

(C) 109 times 

(D) 115 times 


49. Which of the following planets does not have satellite? 

(A) Earth

 (B) Mars

 (C) Jupiter

 (D) Venus 


50. Which of the following planets does not have a satellite? 

(A) Mars

 (B) Mercury

 (C) Neptune

 (D) Earth


 51. Which of the following planet takes the least time to orbit the Sun? 

(A) Mars

 (B) Mercury

 (C) Earth 

(D) Saturn 


52. The two planets having no satellite are 

 (A) Earth and Jupiter

 (B) Mercury and Venus

 (C) Mercury and Saturn 

(D) Venus and Mars 


53. Which of the following pairs of planets is without satellites? 

 (A) Venus and Mars

 (B) Mercury and Mars

 (C) Earth and Jupiter

 (D) Mercury and Venus


 54. The Planet Mercury is revolving around the Sun in an elliptical orbit, as shown in the given figure. The Kinetic energy of Mercury is greatest at the point labelled 



(A) a

 (B) b

 (C) c 

(D) d 


55. Which one of the following is known as ‘Morning Star’? 

(A) Mercury 

(B) Venus

 (C) Mars 

(D) Saturn 


56. The planet which is called twin sister of Earth is 

 (A) Mercury

 (B) Venus

 (C) Mars 

(D) Pluto 


57. Hottest planet of the solar system is 

(A) Mercury

 (B) Venus

 (C) Mars 

(D) Earth


 58. Which planet is known as the ‘Evening Star’? 

(A) Mars 

(B) Jupiter

 (C) Venus 

(D) Saturn 


59. The Space craft ‘Magellan’ was sent to 

(A) Pluto

 (B) Saturn

 (C) Mars 

(D) Venus 


60. The diameter of Earth is 

(A) 8,000 km 

(B) 1,00,000 km

 (C) 12,800 km 

(D) None of the above 


61. Unlike the fluid core of the Earth the core of the Moon is 

 (A) Plasma

 (B) Volatile gas

 (C) Viscous liquid

 (D) Solid 


62. Who amongst the following was the first to state that the Earth was spherical? 

 (A) Aristotle

 (B) Copernicus 

(C) Ptolemy

 (D) Strabo 


63. In the form of organism, the Scientific name of Earth is 

(A) Cow

 (B) Sita 

(C) Green Planet

 (D) Harmij 


64. Chemical element found in abundance in the Earth’s crust is 

 (A) Oxygen

 (B) Aluminium 

(C) Iron 

(D) Silicon 


65. Time taken by light emitted from Sun to reach Earth is 

(A) 2 minutes

 (B) 1 minute

 (C) 8 minutes

 (D) 16 minutes


 66. Which one of the following Stars is nearest to the Earth? 

 (A) Polaris 

(B) Alpha Centauri

 (C) Sun 

(D) Sirius


 67. Which of the following planet is nearest to Earth? 

(A) Neptune 

(B) Mars

 (C) Saturn

 (D) Jupiter 


68. The planet nearest to the Earth is 

 (A) Venus

 (B) Mercury

 (C) Mars 

(D) Jupiter 


69. In completing one revolution of the Sun, Earth takes approximately 

 (A) 365 days 

(B) 365.25 days

 (C) 365.5 days

 (D) 365.75 days 


70. At which average speed the Earth revolve around the Sun? 

 (A) 20 km/sec

 (B) 30 km/sec 

(C) 40 km/sec

 (D) 50 km/sec


 71. Approximately, how much distance per minute does Earth cover while revolving? 

 (A) 49 km

 (B) 59 km 

(C) 69 km

 (D) 28 km 


72. The equatorial circumference of the Earth is nearly 

(A) 31,000 km 

(B) 40,000 km 

(C) 50,000 km

 (D) 64,000 km


 73. Earth’s axis is tilted at an angle of 

 (A) 23½ º 

(B) 66½ º 

(C) 33½ º 

(D) 42½ º 


74. The Earth’s axis of rotation (polar axis) is always inclined at an angle of 

 (A) 23.0º from the elliptic axis

 (B) 23.1º from the elliptic axis 

(C) 24.5º from the elliptic axis

 (D) 23.5º from the elliptic axis 


75. The causes of Day and Night is 

(A) Earth-rotation

 (B) Rotation of Earth on its axis

 (C) Tilt of Earth’s axis 

(D) Moon’s rotation 


76. When the length of day and night is equal the Sunrays falls perpendicular at 

(A) North pole

 (B) Equator

 (C) South pole

 (D) Tropic of cancer


 77. Seasonal changes is caused by which one of special characteristic of Earth’s motion? 

 (A) Revolution around Sun

 (B) Axial tilt by 23½ degree

 (C) Both (A) and (B) 

(D) Rotation on its axis 


78. What causes the change of Seasons? 

(A) Earth’s rotation and revolution

 (B) Earth’s revolution

 (C) Earth’s revolution and inclination of its axis 

(D) Earth’s rotation and inclination of its axis


 79. Consider one special point at the Earth’s surface (e.g., City Delhi) its temperature at noon (e.g., 12 O’ clock) will be higher in Summer in comparison to winter because 

(A) Earth is much closer to Sun in Summer in comparison to winter

 (B) In winter the Sun rays falling on the Earth bends more towards the Earth’s surface in comparison to the summer 

(C) The vaporization of water happen only in winter due to environmental precipitation

 (D) In winters the Earth’s axis becomes more inclined towards Sun


 80. If the distance between Sun and Earth is reduced by quarter to present distance, then probability of which one will increase 

(A) Earth would fall into Sun

 (B) Earth shall be burned

 (C) The duration of our year will be decrease

 (D) Earth will fly into space 


81. The possibility of desert on Earth is more 

(A) Nearby 0º latitude 

(B) Nearby 23º latitude

 (C) Nearby 50º latitude

 (D) Nearby 70º latitude


 82. A ball thrown outside from an artificial satellite revolving round the Earth will 

 (A) Go to the Sun

 (B) Go to the Moon

 (C) Fall on the Earth

 (D) Revolve round the Earth in the same orbit with the same time period as satellite


 83. In the structure of planet Earth, below the mantle, the core is mainly made up of which one of the following? 

 (A) Aluminium

 (B) Chromium 

(C) Iron

 (D) Silicon 


84. World Earth Day is celebrated on 

(A) 22 April 

(B) 22 March

 (C) 7 April 

(D) 7 March 


85. Which one of the following may have alien life because of a very conductive environment to life? 

(A) Jupiter 

(B) Mars 

(C) Europa-The Jupiter’s Moon

 (D) Moon-The Earth’s Moon 


86. Phoenix Mars Lander landed on the surface of Mars on 

 (A) 27 June, 2008

 (B) 27 May, 2008 

(C) 26 June, 2008 

(D) 26 May, 2008 


87. The duration of its day and tilt of its axis are almost identical to those of the Earth. This is true of 

 (A) Uranus 

(B) Neptune 

(C) Saturn

 (D) Mars 


88. Which one of the following conditions is most relevant for the presence of life on Mars? 

 (A) Atmospheric compositon

 (B) Thermal conditions

 (C) Occurrence of ice cap and frozen water 

(D) Occurrence of ozone 


89. Which one of the following is heaviest planet of our Solar System? 

 (A) Jupiter (B) Venus

 (C) Pluto 

(D) Saturn 


90. Among the following which planet takes maximum time for one revolution around the Sun? 

(A) Earth 

(B) Jupiter

 (C) Mars

 (D) Venus


 91. The Moons of the Planet Jupiter were discovered by 

 (A) Newton

 (B) Galileo

 (C) Kepler 

(D) Copernicus 


92. Which is the largest Planet in the Solar System? 

 (A) Jupiter

 (B) Neptune

 (C) Uranus

 (D) Saturn 


93. The ring of Jupiter is composed of 

(A) Silicates 

(B) Non-existent 

(C) Very thick and opaque 

(D) All of the above 


94. Which one of the following planets has largest number of natural satellites or Moons?

(A) Jupiter

 (B) Mars

 (C) Saturn

 (D) Venus


||Universe MCQ Questions and answers||Universe  Questions and answers||



 95. After seven years of its journey spacecraft Cassini started its revolution in June-2004 around which planet? 

 (A) Mercury

 (B) Jupiter

 (C) Mars

 (D) Saturn 


96. Planet Saturn 

 (A) is colder than Jupiter

 (B) is colder than Neptune

 (C) Warmer than Neptune 

(D) Warmer than Jupiter 


 97. Time Saturn takes to complete one revolution around the Sun 

(A) 18.5 years

 (B) 36 years 

(C) 29.5 years

 (D) 84 years 


98. Which of the following planets has rings around it? 

 (A) Saturn

 (B) Mars 

(C) Mercury 

(D) Earth 


99. Titan is the largest Moon of the Planet 

(A) Mars 

(B) Venus

 (C) Jupiter

 (D) Saturn 


100. Which planet takes the longest period in revolving around the Sun? 

 (A) Uranus

 (B) Jupiter 

(C) Neptune

 (D) Mercury 


101. According to a new definition adopted by ‘International Astronomical Union’ in 2006, which of the following is not a ‘planet’? 

(A) Uranus

 (B) Neptune

 (C) Pluto

 (D) Jupiter 


102. For one revolution around the Sun, Uranus takes 

(A) 84 years

 (B) 36 years 

(C) 18 years

 (D) 48 years


 103. The year is largest on 

 (A) Uranus

 (B) Jupiter

 (C) Neptune 

(D) Earth 


104. Which is the smallest planet of the Solar System? 

 (A) Earth

 (B) Mars 

(C) Venus

 (D) Mercury 


105. The coldest planet in the Solar System is 

 (A) Neptune

 (B) Jupiter 

(C) Mars

 (D) Saturn


 106. Which of the following planets is the farthest planet of the Solar System? 

 (A) Neptune

 (B) Earth 

(C) Saturn

 (D) Mars 


107. On the surface of the Moon, two persons cannot listen each other as 

 (A) Their ears stops working at the Moon 

(B) There is no atmosphere on the Moon 

(C) They wear special types of space suits on the Moon 

(D) Sound travels very slow on the Moon 


108. When does a Lunar eclipse take place? 

 (A) When the Moon comes between the Sun and the Earth

 (B) When the Earth comes between the Sun and the Moon

 (C) When the Sun comes between the Earth and the Moon 

(D) None of the above 


109. When did man first land on the Moon? 

A) 1953

 (B) 1963

 (C) 1971

 (D) 1969


 110. The ‘Sea of Tranquitity’ lies on

(A) Earth

 (B) Sun

 (C) Jupiter 

(D) Moon


 111. Lunar Eclipse is caused when 

(A) Moon comes in between Earth and Sun 

(B) Earth comes between Sun and Moon

 (C) Sun comes between Earth and Moon 

(D) Sun and Moon coincide 


112. In which situation Lunar eclipse occurs? 

 (A) Half Moon 

(B) New Moon

 (C) Full Moon

 (D) None of these


 113. The main condition responsible for greater brightness of the Moon on the full Moon day of 22nd Dec. 99 was 

 (A) Aphelion 

(B) Perihelion

 (C) Apogee 

(D) Perigee 


114. When the Moon size is half of the full Moon, the angle between the Sun, the Earth and the Moon is 

(A) 45º

 (B) 90º 

(C) 180º 

(D) 270º


||Universe MCQ Questions and answers||Universe  Questions and answers||



 115. Choose the odd one. 

(A) Mars 

(B) Mercury

 (C) Moon 

(D) Earth 


116. Which of the following is not a planet? 

(A) Moon 

(B) Earth 

(C) Mars 

(D) Mercury 


117. The ‘blue Moon’ phenomenon occurs when 

 (A) Two full Moons occur in the same month

 (B) Four full Moons appear in two consecutive months of the same calendar year

 (C) Two full Moon appear in the same month, thrice in a calendar 

(D) None of the above 


118. When any object is taken from the Earth to the Moon 

(A) Its weight increases

 (B) Its weight decreases 

(C) There is no change in its weight 

(D) It becomes totally weightless 


119. The distance of Moon from the Earth is 

 (A) 384 thousand km

 (B) 300 thousand km

 (C) 446 thousand km 

(D) 350 thousand km 


120. A country by sending its ‘SELENE’ (Selenological and Engineering Explorer) in the orbit of the Moon became the first country in Asia. The country which achieved this fame is 

 (A) Japan 

(B) China 

(C) India 

(D) Pakistan 


121. The asteroids are small celestial bodies in the solar system which are found between the planets. 

 (A) Mercury and Venus

 (B) Mars and Jupiter 

(C) Jupiter and Saturn 

(D) Neptune and Saturn 


122. The group of small pieces of rock revolving round the Sun between the orbits of Mars and Jupiter are called 

 (A) Meteors

 (B) Comets

 (C) Meteroid 

(D) Asteroids 


123. With which planet comet Shoemaker Levy Collided 

 (A) Pluto

 (B) Mars 

(C) Jupiter 

(D) Saturn 


124. Meteor is a 

 (A) Fast moving star

 (B) A piece of matter which has entered the Earth atmosphere from outer space

 (C) Part of stellar system 

(D) Tailles Comet 


125. The tail of comet is directed away from the Sun, because 

 (A) As the Comet rotate around the Sun, the lighter mass of Comet is pushed away due to centrifugal force alone 

 (B) As the Comet rotates, the lighter mass of the Comet is attracted by some stars situated in the direction of its tail 

(C) The radiation emitted by the Sun exerts a radial pressure on the comet throwing its tail away from the Sun 

(D) The tail of the Comet always exists in the same orientation 


126. Hale-Bopp is the name of a 

(A) Comet

 (B) Cartoon Character

 (C) International Company

 (D) Toy 


127. Assertion (A): A black hole is an astronomical entity that cannot be seen by telescope. 

Reason (R): The gravitational field on a black hole is so strong that it does not allow even light to escape. In the context of the above statements, which one of the following is correct? 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

(C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true 


128. Consider the following statements. A person in space craft situated at the mid of Earth and Sun will see that 

1. Sky is black. 

2. Stars do not twinkle.

 3. The temperature outside the space craft is more than that of Earth surface. 

Which of the following is true? 

 (A) Only 3

 (B) 1 and 2 

(C) 1 and 3

 (D) 1, 2 and 3


 129. Arrange the planets given below in order of increasing distance from Sun?

 1. Neptune

 2. Earth

 3. Jupiter 

4. Uranus 

Code

 (A) 2, 3, 4, 1

 (B) 4, 3, 2, 1 

(C) 3, 2, 4, 1 

(D) 1, 2, 4, 3 


130. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

List-I (Special characteristic) 

(a) Smallest planet of the solar system

 (b) Largest planet of the solar system 

(c) Planet second to the Sun in the solar system

 (d) Planet third to the Sun in the solar system

 List-II (Name of planet) 

1. Mercury

 2. Venus

 3. Jupiter 

4. Earth 


Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 2 3 5 1 

(B) 3 5 1 2 

(C) 4 1 2 3 

(D) 1 3 2 4 


131. Arrange the following in decreasing order of size and select the correct answer from the code given below. 

 1. Jupiter 

2. Uranus 

3. Earth 

4. Saturn 

Code 

(A) 1, 4, 3, 2

 (B) 4, 1, 2, 3 

(C) 1, 4, 2, 3 

(D) 4, 1, 3, 2 


132. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I 

(a) Planet 

(b) Satellite 

(c) Comet

 (d) Planetoid or Artificial Satellite

 List-II

 1. Moon 

2. Uranus 

3. Mariner 

4. Halley 

Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 2 1 4 3 

(B) 1 2 3 4 

(C) 4 3 1 2 

(D) 2 1 3 4 


133. Consider the following statements.

 1. The albedo of an object determines its visual brightness when viewed with reflected light. 

2. The albedo of Mercury is much greater than the albedo of the Earth. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(A) Only 1

 (B) Only 2 

(C) Both 1 and 2

 (D) Neither 1 nor 2


 134. Assertion (A): Existence of human life on Venus is highly improbable. 

Reason (R): Venus has extremely high level of carbon dioxide in its atmosphere. 

 Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

(C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true 


135. Statement (A): Moving from one place on Earth to another place of high latitude, the weight of an object decreases. 

Reason (R): Earth is not perfect sphere. Choose the correct answer by using code given below. 

 (A) (A) and (R) both are true and (R) explains (A) properly 

(B) (A) and (R) both are true, but (R) does not explains (A) properly 

(C) (A) is true, but (R) is wrong 

(D) (A) is wrong, but (R) is true


 136. Consider the following statements. 

1. The axis of the Earth’s magnetic field is inclined at 23 and half degree to the geographic axis of the Earth. 

2. The Earth’s magnetic pole in the Northern hemisphere is located on a peninsular in Northern Canada. 

3. Earth’s magnetic equator passes through Thumba in South India. 

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1, 2 and 3

 (B) 2 and 3

 (C) Only 2 

(D) Only 3 


||Universe MCQ Questions and answers||Universe  Questions and answers||



137. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below. 

 1. The Northern end of the Earth’s axis is called North Pole.

 2. 45º latitude is half of the length of the equator.

 3. Earth’s axis are parallel. 

4. The Earth’s speed of revolution is faster in aphelion position. 

 (A) 1 and 2

 (B) 2 and 3

 (C) 3 and 4 

(D) 1 and 3 


138. Assertion (A): Artificial satellites are always launched from the Earth in the Eastward direction. Reason (R): The Earth rotates from West to East and so the satellite attains the escape velocity. 

Code

 (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

 (C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true


 139. Assertion (A): To orbit around the Sun the planet Mars takes lesser time than the time taken by the Earth. 

Reason (R): The diameter of the planet Mars is less than that of Earth. 

Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

 (C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true 


140. Assertion (A): The same face of the Moon always faces the Earth. 

Reason (R): The Moon completes one rotation around its own axis in 23 and half days which is about the same time that it is takes to orbit the Earth. 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

(C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true 


141. Consider the following statements and answer the question with the help of code given below. Assertion (A): Only one side of the Moon’s surface is visible from the Earth.

 Reason (R): The period of rotation of the Moon on its axis is equal to the period of its revolution round the Earth. 

 Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

(C) (A) is true, but (R) is false 

(D) (A) is false, but (R) is true 


142. Match the following. 

 (a) Planet   1. Moon

 (b) Satellite 2. Uranus 

(c) Comet 3. Mariner 

(d) Artificial 4. Halley spacecraft 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 2 1 4 3 

(B) 1 2 3 4 

(C) 4 3 1 2

 (D) 2 1 3 4


 143. Consider the following statements regarding asteroids. 

1. Asteroids are rocky debris of varying sizes orbiting the Sun.

 2. Most of the asteroids are small but some have diameter as large and 1000 km.

 3. The orbit of asteroids lies between the orbits of Jupiter and Saturn. Of these statements. 

 (A) 1, 2 and 3 are correct

 (B) 2 and 3 are correct

 (C) 1 and 2 are correct

 (D) 1 and 3 are correct 


144. What is the difference between asteroids and comets?

 1. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.

 2. Asteroids are found mostly between the orbits of Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury.

 3. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(A) 1 and 2 

(B) 1 and 3 

(C) Only 3 

(D) 1, 2 and 3 

||Universe MCQ Questions and answers||Universe  Questions and answers||


Answer Sheet 1. (C) 2. (D) 3. (B) 4. (A) 5. (A) 6. (B) 7. (C) 8. (C) 9. (A) 10. (D) 11. (B) 12. (B) 13. (B) 14. (C) 15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (A) 19. (C) 20. (A) 21. (D) 22. (C) 23. (A) 24. (D) 25. (D) 26. (B) 27. (B) 28. (C) 29. (A) 30. (B) 31. (A) 32. (D) 33. (B) 34. (B) 35. (A) 36. (C) 37. (B) 38. (C) 39. (B) 40. (B) 41. (C) 42. (A) 43. (C) 44. (A) 45. (D) 46. (D) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (B) 51. (B) 52. (B) 53. (D) 54. (A) 55. (B) 56. (B) 57. (B) 58. (C) 59. (D) 60. (C) 61. (C) 62. (A) 63. (C) 64. (A) 65. (C) 66. (C) 67. (B) 68. (A) 69. (B) 70. (B) 71. (D) 72. (B) 73. (A) 74. (D) 75. (B) 76. (B) 77. (C) 78. (C) 79. (B) 80. (C) 81. (B) 82. (D) 83. (C) 84. (A) 85. (C) 86. (D) 87. (D) 88. (C) 89. (A) 90. (B) 91. (B) 92. (A) 93. (A) 94. (C) 95. (D) 96. (C) 97. (C) 98. (A) 99. (D) 100. (C) 101. (C) 102. (A) 103. (C) 104. (D) 105. (A) 106. (A) 107. (B) 108. (B) 109. (D) 110. (D) 111. (B) 112. (C) 113. (D) 114. (B) 115. (C) 116. (A) 117. (D) 118. (B) 119. (A) 120. (A) 121. (B) 122. (D) 123. (C) 124. (B) 125. (C) 126. (A) 127. (A) 128. (B) 129. (A) 130. (D)  131. (C) 132. (A) 133. (A) 134. (A) 135. (D) 136. (D) 137. (D) 138. (D) 139. (D) 140. (C) 141. (A) 142. (A) 143. (C) 144. (B)


Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area