Volcano MCQ Questions and Answers In Competitive Exams

Volcano MCQ Questions and Answers In Competitive Exams 

||Volcano MCQ Questions and Answers In Competitive Exams||Volcano  Questions and Answers In Competitive Exams||

Volcano MCQ Questions and Answers In Competitive Exams


1. The molten material found inside the Earth is called 

 (A) Lava

 (B) Basalt

 (C) Obsidian

 (D) None of the above


 2. Rock formed inside the Earth as a result of solidification of lava are called 

 (A) Plutonic rocks 

 (B) Volcanic rocks

 (C) Metamorphic rocks

 (D) Sedimentary rocks 


 3. The most abundant gas emitted from volcanoes is 

 (A) Water Vapour

 (B) Helium 

 (C) Sulphur Dioxide

 (D) Carbon Dioxide 


 4. Which one of the following is the highest volcanic mountain of the world? 

(A) Mount Pinatubo

 (B) Mount Kilimanjaro 

 (C) Mount Tall 

 (D) Mount Cotopaxi 


 5. Volcanic eruptions do not occur in the 

 (A) Baltic Sea 

 (B) Black Sea 

 (C) Caribbean Sea 

 (D) Caspian Sea 


 6. Mt. Etna is

(A) A mountain

 (B) A mountain peak

 (C) A volcano 

 (D) A plateau


 7. Where is the mount Saint Helens situated? 

(A) Chili

 (B) Japan

 (C) Phillippines

 (D) United State of America (USA) 


 8. Mauna Loa is an active volcano in

 (A) Alaska

 (B) Hawaii 

 (C) Italy

 (D) Japan


 9. Mauna Loa is an example of 

(A) Active volcano

 (B) Dormant volcano

 (C) Dead volcano 

 (D) Plateau in volcano region


 10. The highest mountain peak of Africa, Kilimanjaro is situated in 

(A) Kenya

 (B) Malawi

 (C) Tanzania 

 (D) Zambia 


||Volcano MCQ Questions and Answers In Competitive Exams||Volcano  Questions and Answers In Competitive Exams||


 11. Kilimanjaro is a

 (A) Volcano

 (B) Island

 (C) Peak

 (D) River


 12. Which volcano is called ‘the light house’ of Mediterranean Sea? 

(A) Etna

 (B) Pele 

 (C) Strombali 

 (D) Vesuvius 


 13. Stromboli is a/an 

(A) Dormant volcano 

 (B) Active volcano 

 (C) Extinct volcano

 (D) None of the above


 14. The most active volcano is 

(A) Cotopaxi 

 (B) Fujiyama

 (C) Kilauea

 (D) Vesuvius 


 15. Which of the following are active volcanoes?

 1. Aconcagua

 2. Cotopapaxi 

 3. Etna 

 4. Fujiyama 

 Select the correct answer from the code given below. 

 (A) 1 and 2 

 (B) 3 and 4

 (C) 1, 2 and 3

 (D) 2, 3 and 4 


 16. Which of the following are active volcanoes? 

 1. Aconcagua 

2. Etna 

 3. Kilimanjaro 

4. Vesuvius 

 Select the correct answer from the code given below. 

(A) 1 and 2 

 (B) 1 and 3

 (C) 2 and 3

 (D) 2 and 4 


 17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I 

 (a) Etna 

 (b) Vesuvius 

 (c) Erebus 

 (d) Cotopaxi 


 List-II 1

. Ross Island 

 2. Ecuador 

 3. Italy 

 4. Sicily 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 3 4

 (B) 4 3 1 2

 (C) 3 4 2 1

 (D) 4 3 2 1 


 18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Volcano)

 (a) Mount Rainier 

 (b) Etna

 (c) Paricutin 

 (d) Taal

 List-II (Country) 

 1. Italy 

2. Mexico 

 3. Philippines 

4. U.S.A. 

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 4 2 1 3 

 (B) 4 1 2 3 

 (C) 2 1 4 3 

 (D) 4 3 2 1 


 19. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I

 (a) Mount Kinabalu

 (b) Elburz

 (c) Aconcagua

 (d) Kilimanjaro


 List-II 

 1. Argentina

 2. Malaysia

 3. Tanzania 

4. Iran 

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 4 2 3

 (B) 3 2 1 4

 (C) 2 4 3 1

 (D) 2 4 1 3 


 20. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Volcano) 

 (a) Sabankaya 

 (b) Mount Etna

 (c) Colima 

 (d) Merapi


 List-II (Country)

 1. Italy

 2. Peru

 3. Indonesia 

 4. Mexico 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 3 1 4 2

 (B) 3 2 1 4 

 (C) 2 1 4 3 

 (D) 4 3 2 1 

||Volcano MCQ Questions and Answers In Competitive Exams||Volcano  Questions and Answers In Competitive Exams||

Answer Sheet 1. (D) 2. (A) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10. (C) 11. (A) 12. (C) 13. (B) 14. (C) 15. (D) 16. (D) 17. (B) 18. (B) 19. (D) 20. (C)

Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area